Lengyelország a csapat világbajnok - Salakpor

Friss hírek

Home Top Ad

Post Top Ad

Responsive Ads Here

2017. július 10., hétfő

Lengyelország a csapat világbajnok

Szombat este Lesznoban rendezték az idei csapat világkupa végső állomását, a finálét. A favoritnak kikiálltott lengyelek a papírformának megfelelően szorgosan gyűjtötték pontjaikat így végül 50 egységgel diadalmaskodott a Janowski-Zmarzlik-Pawlicki-Dudek négyes. A dobogó második fokára a svédek állhattak fel, míg a bronzérem a reményfutam nyerteseihez, az Emil Sayfutdinov vezette oroszokhoz került, akik a briteket utasították maguk mögé.
A lengyel válogatott a pódiumon. Fotó: Jakub Brzózka - Sportowefakty.pl
Nem történt nagy meglepetés szombat este Lesznoban, ahol az idei csapat világkupa fináléját rendezték. A házigazda favoritoknak mindössze egyetlen ellenfelük akadt a 2015-ös bajnok Svédország személyében, hiszen a rivális alakulatok: Dánia és Ausztrália is a döntő előtt búcsúzni kényszerült. A mindent eldöntő döntő mezőnye így két részre szakadt, hiszen a lengyelek a svédekkel az első helyért, míg az oroszok a britekkel a pódium legalsó fokáért meccseltek.

A házigazdák négy állandó Grand Prix résztvevővel: Maciej Janowskival, Piotr Pawlickival, Bartosz Zmarzlikkal és Partyk Dudekkel álltak fel, s érdekesség, hogy mindegyikőjük egyéni junior világbajnoki címmel rendelkezik. A lengyel média nem hiába hívja aranygenerációnak a négyest, akik közül a legidősebb a 26 esztendős Janowski. A gárda bomba formában motorozott az elejétől a végéig, majd a 18. futamot követően bebiztosították Lengyelország nyolcadik aranyérmét megvédve ezzel a 2016-os bajnoki címet.

A dobogó második fokára az elmúlt években parádézó svédek állhattak fel, akik 2015-ben szenzációs győzelmet arattak. Az Antonio Lindback vezette egység felemás teljesítmény nyújtott, hisz amíg a Lindback - Lindgren kettős szállította a pontokat, addig a Jonsson - Sundström duó neve mellé szinte alig került pont. Így összegyűjtött 42 pontjuk magabiztos ezüstérmet eredményezett, ám a lengyeleket a sikeres 6 pontos jokerezés ellenére sem érték utol.

A harmadik helyért a reményfutamot parádés teljesítménnyel megnyerő Oroszország valamint az első elődöntő nyertesei, a britek harcoltak. Utóbbiak Tai Woffinden nélkül is legerősebb keretüket küldték harca, míg az oroszoknál több klasszis köztük a Laguta fivérek is hiányoztak. Érdekesség Grigory Laguta esete, aki nevezve volt a reményfutamra, ám azon nem indulhatott, hiszen időközben megbukott a Lengyel Motorsport Szövetség (PZM) doppingtesztjén, s felfüggesztették a lengyel versenyeken való részvételtől.

Az így megcsonkított orosz válogatott előbb parádés teljesítményt nyújtva megverte az ausztrálokat a reményfutamban, majd a döntőben is szép motorozást bemutatva leverte a brit válogatottat. A britek továbbra sem érzik a lengyel pályák varázsát, s ez vélhetően a lengyel ligás távolmaradásnak köszönhető. Megemlítendő a mindössze 17 esztendős Gleb Chugunov neve, aki mind a reményfutamon mind a döntőben szépen motorozott, s olyan versenyzőket sikerült maga mögé utasítania mint az aktuális brit bajnok, Craig Cook vagy a korábbi GP menő, Chris Harris.
A 2017-es csapat világkupa legjobbjai: Oroszország, Lengyelország, Svédország. Fotó: Jakub Brzózka
A meglepetésekkel és izgalmakkal teli világkupa, ahogyan arra számítani lehetett lengyel győzelemmel ért véget. A rövid nyári szünetet követően az egyéni világbajnokság július 22-én folytatódik Cardiffban a Brit Nagydíjjal.

Végeredmény:
1.Lengyelország - 50
1. Patryk Dudek - 10 (3,3,2,2,0)
2. Maciej Janowski - 14 (3,3,2,3,3)
3. Piotr Pawlicki - 13 (2,3,2,3,3)
4. Bartosz Zmarzlik - 13 (2,3,2,3,3)
5. Bartosz Smektała - (N)

2.Svédország - 42
1. Antonio Lindbäck - 20 (3,2,6!,3,3,3)
2. Fredrik Lindgren - 11 (3,2,3,2,1)
3. Linus Sundström - 4 (1,1,-,2)
4. Andreas Jonsson - 7 (2,2,0,1,2)
5. Joel Kling - (N)

3.Oroszország - 18
1. Emil Sayfutdinov - 11 (2,1,3,2!,1,2)
2.R/R
3. Vadim Tarasenko - 3 (1,0,0,-,0,2)
4. Andriej Kudriaszov - 1 (0,0,-,0,1)
5. Gleb Chugunov 3 - (0,1,1,1,d)

4.Nagy-Britannia - 15
1. Steve Worrall - 6 (T,1,1,2,0,2)
2. Chris Harris - 7 (1,2,1,2!,0,1)
3. Robert Lambert - 0 (0,0,0,-)
4. Craig Cook - 1 (1,0,0,-,0)
5. Adam Ellis - ()

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here