SON: Oroszország nyert, Németország és Dánia is a fináléban - Salakpor

Friss hírek

Home Top Ad

Post Top Ad

Responsive Ads Here

2018. június 3., vasárnap

SON: Oroszország nyert, Németország és Dánia is a fináléban

A salakmotorozás történelmében először rendezték meg a Speedway of Nations-t vagyis a nemzetek párharcát, amely idén a csapat világkupát helyettesíti. A szombat este Teterowban megrendezett elődöntőt az orosz válogatott nyerte, a házigazda németek valamint a dánok előtt, így ők hárman jutottak egyenes ágon a jövő hétvégi wroclawi kétnapos fináléba. 
A győztes kettős: Artem Laguta és Emil Sayfutdinov. Fotó: Jarek Pabijan / Sportowefakty.pl 
Az egykori páros világbajnokságot megreformálva, s a több évtizetes hagyományokkal rendelkező csapat világkupát felváltva elindult a 15 nemzetet felvonultató salakmotoros nemzetek párharca, a Speedway of Nations. Az első elődöntőt a Német Nagydíj helyszínén, Teterowban rendezték szombat este, ahol a házigazda németek mellett, az amerikaiak, a lettek, az oroszok, az ukránok, a szlovének valamint a dánok ültek motorra.

Az első futamot egyből újra kellett indítani, hiszen az urkán Andrij Karpov kiugott, s figyelmeztetésben részesült. Karpovnak később is meggyűlt a baja a startokkal illetve ezzel a figyelmeztetéssel, hiszen a verseny előrehaladtával két etapból is diszkvalifikálták kiugrás/bemozdulás miatt. A nyitófutamot az amerikaiak legjobbja, Greg Hancock magabiztosan abszolválta, míg társa, a Luke Beckert váltó Gino Manzares egy pontot tett a közösbe. A 48. születésnapját vasárnap ünneplő Hancock szenzációs formában húzta a gázt az összecsapáson, s hét futamából öt alkalommal haladt át elsőként a célvonalon.

A második etapban a szlovének valamint az oroszok feszültek egymásnak. A startot követően Emil Sayfutdinov hatalmasat hibázott, túlhúzta versenygépének, s kis híján a salakon kötött ki. Társa, Artem Laguta magabiztosan nyerte a futamot Matej Zagar és Matic Ivacic előtt. Az oroszok később nagyon összeszedetten motoroztak, s felváltva aratták a futamgyőzelmeket. A szlovéneknél Zagar volt a meghatározó egyéniség, míg a csapatvezetés mindkét versenyzőnek, így Ivacicnak és Nick Skórjának is lehetőséget adott a bizonyításra.

A harmadik futamban a házigazda németek harcoltak a lettekkel. Az etapot Kai Huckenbeck nyerte a lett keretbe utólag bekerült Kjastas Poudzuks előtt, aki Martin Smolinskit utasította maga mögé. A negyedik helyen Andzejs Lebedevs végzett, aki regnáló Európa-bajnokként eddig borzalmas szezont tudhat maga mögött, s statisztikáján ez a verseny sem segített. Ami a németeket illeti: magabiztosan, harciasan küzdöttek a verseny további szakaszában, kihasználva a hazai pálya előnyét és meghálálva szurkolóik bíztatását.

A negyedik futamban bemutatkoztak a lengyel sajtó által sokat kritizált dánok is. A Micahel Jepsen Jensen - Kenneth Bjerre alkotta kettős 3:3-as döntetlennel kezdte a viadalt az amerikaikkal szemben, hiszen Hancock maga mögé utasította őket. A polákok továbbra is értelmetlenül állnak Hans Nielsen csapatvezető döntéséhez, hiszen a lengyel extraligában remeklő Leon Madsent és Nicki Pedersent is indíthatta volna a nemzetek párharcán. Nielsen kitartott döntése mellett, ám versenyzői épp, hogy továbbjutottak.

A 18. futamban történt egy hatalmas bukás, melynek elszenvedői a harmadik helyen motorozó Gino Manzares valamint az őt követő szlovén Matic Ivacic voltak. Az utolsó kanyarban Manzares megfogott egy gödröt, motorját elemelve olyan szerencsétlenül bukott, hogy az őt követő Ivacic nem tudta kikerülni, így eltalálta az amerikai fejét és hátát. Az incidenst követően Ivacic azonnal felállt, saját lábán távozott a depóba, míg Manzarest sokáig ápolták, végül hordágyra fektették és kórházba szállították. Az amerikai jobb kezét felemelve jelezte, hogy jól van amikor a mentőautóba tették, majd később facebook oldalán is megerősítette ezt.

A 21 futamos alapszakszt végül 25 ponttal nyerte az Artem Laguta - Emil Sayfutdinov alkotta orosz válogatott, míg a második helyen a 20 pontos Martin Smolinski - Kai Huckenbeck német kettős végzett, így e két nemzet automatikusan kvalifikálta magát a lengyelországi döntőbe. A harmadik, a negyedik valamint az ötödik helyezett számára további futamok vártak. Elsőként a negyedik és ötödik csapott össze, így az egyedül maradt Greg Hancock vette fel a kesztyűt Matej Zagarral valamint Nick Skórjával. Az etapot az amerikai magabiztos start-cél győzelemmel abszolválta, ám a továbbjutás a második és harmadik helyen végzett szlovéneket illette meg. Az utolsó, 23. futamban így szomszédaink küzdhettek meg az alapszakasz harmadik dánokkal, ám Zagar hiába nyerte meg az etapot a második és harmadik helyen befutott Bjerre és Jepsen Jensen alkotta Dánia jutott a június 8-án és 9-én megrendezendő wroclawi fináléba.


A Nemzetek Párharcának második elődöntőjét jövőhét kedden (június 5-én) 20 órától rendezik az Nagy-Britanniában, Manchester városában. Az elődöntőben a házigazda britek mellett, a svédek, a franciák, az ausztrálok, a finnek, az olaszok valamint a csehek küzdenek meg a továbbjutást jelentő első három hely valamelyikéért. Az összecsapást a műsorújság szerint szerdán 20:10 perctől adja a Spíler TV.

Végeredmény:

I. Oroszország - 25 pont 
1. Artem Laguta - 16 (3,1,3,3,3,3)
2. Emil Sajfutdinov - 9+2 (0,3,1,1,2*,2*)
3. Gleb Chugunov - ns

II. Németország - 20 pont
1. Kai Huckenbeck - 11+1 (3,2*,0,3,3,F)
2. Martin Smolinski - 9 (1,3,2,1,1,1)
3. Michal Hartel - ns

III. Dánia - 18+3 pont
1. Michael Jepsen Jensen - 10+1 (1*,3,3,1,0,2) +1*
2. Kenneth Bjerre - 8+1 (2,1,1,2,1,1*) +2
3. Frederik Jakobsen - ns

--------

IV. Szlovénia - 17+3+3 pont
1. Matej Zagar - 14 (2,1,3,3,2,3) +2+3
2. Matic Ivacic - 2+1 (1*,-,0,-,1,-)
3. Nick Skórja - 1 (0,0,1) +1*+0

V. USA - 17+3 pont
1. Greg Hancock - 16 (3,3,2,3,2,3) +3
2. Gino Manzares - 1 (1,0,0,0,0,w) +ns

VI. Ukrajna - 15 pont
1. Andrij Karpov - 7 (0,d,2,2,3,d)
2. Aleksandr Loktaev - 8+1 (2,2,1*,0,0,3)

VII. Lettország - 14 pont
1. Andzejs Lebedevs - 8 (0,2,2,0,2,2)
2. Kjastas Puodżuks - 6+2 (2,0,1*,2,1*,0)
3. Oleg Michailov - ns

Eredmények: Sportowefakty.pl
2018.06.03.

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here